Museer

För den som gillar museer finns det mycket att hämta i Amsterdam. Konstälskarna kan få sitt på Rikjsmuseum som har en fantastisk konstskatt och mer än 1 miljon besökare per år. Rembrandts House museum är upprättat i det hem Rembrant hade som bostad i 20 år och där finns 250 målningar av konstnären. I Van Gogh museet finns den största Van Gogh samlingen i världen. Här finns också målningar av Gauguin som var vän till Van Gogh. För den som nyligen börjat sluka den senaste nobelpristagaren Mario Vargas Lllosas böcker och fascineras av hans bok ”Pardiset finns om hörnet” har således också något att hämta. Huvudpersonen i Llosas bok var nämligen Paul Gauguin.

För de som gillar museer men inte konst har Amsterdam världens största båtsamling i Nederlands Scheepvaart Museum och ett underhållande vetenskapscentrum, NEMO, som är byggt i ett båtskrov där man har byggt upp en mängd experiment och utställningar. Huset där Anne Frank gömde sig under kriget har också blivit ett museum.

För de som gillar museer som skiljer sig från mängden så finns det ett sexmuseum och ett tortyrmuseum! I det senare museet finns en mängd historiska tortyrmetoder presenterade. Här kan man se vilken fantastisk uppfinningsrikedom människan har, även när det gäller att plåga andra människor.